divendres, 14 d’octubre de 2016

TOTS ELS MEUS NOMS (escriptura del jo)


Primer fes una llista de tots els teus nom actuals i passats: el nom sencer, els diminutius, els motius (els que t’agraden i els que et molesten), els noms que et volien posar i no et van posar, els que et poses a tu mateix (especifica quan i on els fas servir), els noms que t’agradaria portar, etc. 

Busca informació sobre el teu nom: el significat etimològic, si és freqüent o no, com es tradueix... Investiga també qui va el triar i per què. Hi ha algú més de la teva família que es digui com tu?

Escriu un text literari breu (no cal que sigui en primera persona) que reculli tota o bona part d’aquesta informació. Imagina't que el text és un fragment de la novel·la de la teva vida...dijous, 6 d’octubre de 2016

ESCRIPTURA AUTOMÀTICA = ESCALFAR MOTORS  1. Escriu sense parar durant 10 minuts fins que soni l'alarma. No has d' aixecar el bolígraf del paper. Si no saps què escriure, escriu precisament això: "No sé què escriure" tantes vegades seguides fins que vingui alguna altra frase. 
  2. No has de pensar en un relat o en una estructura lògica, no cal encadenar idees. No passa res si una frase contradiu la que la precedeix. No passa res si gramaticalment no funciona. No cal que el text tingui un sentit global. 
  3. No has de tornar enrere ni rellegir allò escrit fins que soni l’alarma. No has d'eliminar res del que s'ha escrit.
  4. Quan soni l’alarma, deixes el bolígraf i descanses uns segons. Després rellegeixes el que has escrit un parell de vegades. 
  5. Si hi ha alguna paraula, frase, imatge que et  sembli interessant, que et cridi l’atenció,  subratllalà o reescriu-la en un altre foli. Si no trobes res que t'interessi, no passa res, no sempre surten coses. L’objectiu d’aquest exercici és omplir les pàgines i agafar l’hàbit d’escriure.

diumenge, 2 d’octubre de 2016

RETALLADES EN ELS DIACRÍTICS

Dona i dóna? Ja no: el català passa de tenir 150 accents diacrítics a només 14


Aquests catorze binomis en què es mantindrà la diferència gràfica són: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us vós/vos.